Komunikacijska petlja

Sigurno vam se nekada dogodilo da je netko vaše riječi protumačio na potpuno drugačiji način od onoga što ste mislili reći. Ili ste vi krivo protumačili nečije riječi jer ste podrazumijevali. Ono što se događa u komunikaciji jest da kada dobijemo premalo informacija, najčešće ne postavimo pitanje već automatski donesemo zaključak i ponašamo se u skladu s njim. Naš zaključak je pri tome u skladu s našom MAPOM. Drugim riječima, u skladu je s našom slikom svijeta, u skladu s našim proživljenim iskustvima, s našim pamćenjem, emocijama, vrijednostima uvjerenjima.

Primjerice, ako nam netko kaže da neku svjetsku državu karakterizira prekrasno vrijeme. Mi možemo pomisliti kako je tamo stalno sunčano, toplo (ali ne prevruće), kišna razdoblja su izuzetno rijetka. Jer je to u našoj mapi pojam "lijepog vremena". S druge strane, nekome tko voli hladno vrijeme, snijeg - pojam lijepog vremena će značiti nešto sasvim suprotno. I tko je pri tome u pravu? Naš odgovor je - oboje!Mapa je naša subjektivna interpretacija svijeta oko nas i pri tome je posve normalno i logično da je mapa svakog od nas drugačija. One mogu biti slične (zbog sličnih vrijednosti, uvjerenja, iskustva) ali nikako ne i identične.

MAPA

Skup proživljenih iskustava, pamćenja, emocija, vrijednosti i uvjerenja zbog kojih imamo subjektivnu sliku o svijetu.I stoga, uvijek kada polazimo iz svoje mape nužno ćemo informacije koje primamo od drugih propuštati kroz vlastite filtre BRISANJA, ISKRIVLJAVANJA I POOPĆAVANJA. Koje informacije ćemo brisati? Najčešće one koje nisu u centru naše pažnje. Iskrivljavat ćemo i generalizirati ovisno o našim iskustvima, uvjerenjima, vrijednostima. Ako je moje iskustvo sa psima pozitivno i u obitelji vlada uvjerenje da je pas čovjekov najbolji prijatelj, tada postoji vjerojatnost da primjericu informaciju o psu koji je napao čovjeka iskrivim na način da to protumačim kao da je čovjek sigurno napao njega pa se pas branio. I to ću također možda generalizirati na način da tvrdim kako su svi psi dobri - nema onoga koji nije, ljudi su problem.

Korištenje filtera u komunikaciji može odvesti u zabludu, može dovesti do velikih nesporazuma. Iz tog razloga je važno osvijestiti ih i naučiti davati jasne informacije koje ostavljaju malo prostora za filtere.


FILTERI

Procesi kojima iskrivljavamo, brišemo i poopćavamo informacije koje dobivamo iz vanjskog svijeta.Je li odgovor na vanjski događaj uvijek adekvatan?


https://gallery.mailchimp.com/8eeac5cccb6591630fcf9ed25/images/732147f2-7ae7-497d-948b-157ace764d52.jpg

Informacije o vanjskom događaju filtrirane su sukladno karakteristikama naše mape. Tako filtrirane informacije stvaraju unutarnje reprezentacije vanjskog događaja i utječu na naše stanje koje ne mora biti adekvatno vanjskom događaju. Mi reagiramo prema vanjskom događaju iz unutarnjeg stanja bez obzira na prikladnost takve reakcije


Komunikacijska petlja:


Zatvoreni krug u kojem vanjski događaj preko filtera utječe na naše unutarnje stanje iz kojeg slijedi reakcija na vanjski događaj.