Grupna psihoterapija

Razriješite svoje dileme u sigurnom i podržavajućem okruženju

Grupna psihoterapija je oblik psihosocijalnog tretmana u kojem se, uz vodstvo psihoterapeuta, redovito sastaje manja skupina klijenata kako bi komunicirali, razgovarali o problemima.

U grupnoj psihoterapiji pojedinac dobiva sigurno mjesto na kojemu može raditi na svom problemu uz podršku drugih. Klijent pritom dobiva uvid u svoje misli i ponašanje, a osim toga ovaj oblik psihoterapije je izuzetno koristan onima koji imaju poteškoća u međuljudskim odnosima upravo zbog iskustva socijalnih interakcija koje su osnovni dio grupne terapije.

Na grupnoj psihoterapiji se zahtijeva poštovanje privatnosti drugih članova grupe – imena članova i informacije koje oni iznose povjerljivi su. Od članova grupe ne traži se da na sastancima govore ili otkrivaju intimne podatke o kojima ne žele govoriti.

Trajanje: 110 minuta

Cijena: 190,00 kn

 

U tijeku je formiranje nove grupe za psihoterapiju!

Grupa počinje s radom 3. listopada 2018.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u grupi, javite se na mail
[email protected]
ili na telefon
091 520 0005


Zašto grupna psihoterapija?

Najčešće pitanje koje nam se postavlja jest - zašto grupna psihoterapija, a ne individualna? Što klijent na terapiji dobija sudjelovanjem u grupi? Odgovorit ćemo ukratko na to pitanje:

  • Grupna psihoterapija omogućava povezivanje s drugima na zdraviji način no što je klijent to činio ranije. U terminima transakcijske analize radi se o osvješatavanju igara, psiholoških uloga i skrivenih transkacija. Iskustvo u grupi pomaže i kod razrješavanja zabrana i utječe na razvoj sposobnosti za bliskost. Primjerice klijent koji iz raznih razloga nije u stanju od okoline tražiti da uvaži njegove potrebe u grupi može uz podršku steći nova iskustva: da direktno traži ono što mu je potrebno, da osjeti zadovoljstvo pozitivnog odgovora na tu potrebu, ali i da nauči prihvaćati odbijanje kao prirodan dio međuljudske komunikacije.
  • Grupna psihoterapija omogućava davanje i primanje podrške. Primjerice klijent koji se osjeća izolirano i usamljeno, kada priča o svom iskustvu u grupi od grupe dobiva aktivno slušanje, dijeljenje tuđih iskustava čime klijent stječe novo iskustvo.
  • Grupna psihoterapija omogućava da klijent novostečene vještine oproba u sigurnim uvjetima grupe uz podršku terapeuta i članova, a onda da te vještine koristi u realnom svijetu. U realnom svijetu postoji mogućnost (često) da okolina kijenta zove u psihološke igre koje je prije igrao na način da ljudi iz okoline negativno reagiraju na promjenu. U tom slučaju grupa ima veliki značaj kao mreža podrške. Primjerice, ako klijent nauči odbijati zahtjeve okoline, jer je prije na sve zahtjeve odgovarao i nauštrb sebe, okolina ga pokušava vratiti u prijašnje stanje jer nije spremna na takvu promjenu. Želi pored sebe i dalje osobu osobu koja odgovara "da" na svaki zahtjev.
  • Grupna psihoterapija pomaže da klijent spozna da nije sam. U grupi se može izvesti intervencija normalizacije koja pomaže klijentu da uvidi da njegovo osobno iskustvo nije nenormalno što može utjecati na umanjivanje osjećaja krivnje, odvojenosti od okoline itd.
 

Terapeuti

Grupnu psihoterapiju u centru Budi svoj vode stručne psihoterapeutice transakcijske analize Jelena Vrsaljko i Petra Goršić. Obije imaju dugogodišnje iskustvo u psihoterapiji i savjetodavnom radu.


Jelena Vrsaljko rođena je 1973. godine. Certificirani je psihoterapeut, učitelj i supervizor transakcijske analize (PTSTA). U Centru Budi svoj radi psihoterapiju, superviziju, organizira i vodi radionice iz područja transakcijske analize i NLP-a. Organizator je i učitelj TA 202 napredne edukacije transakcijske analize. Do danas kontinuirano sudjeluje na edukacijama iz područja psihoterapije i coachinga. Udana je i majka jedne kćeri. Jako voli planirati putovanja i putovati, igrati se, čitati, gledati dobre filmove i serije, fotografirati i “sređivati” fotografije, družiti se s prijateljima, jedriti i skijati…


Petra Goršić rođena je u Zagrebu 1979. godine. Po struci je psiholog, završila naprednu edukaciju za psihoterapeuta transakcijske analize. Psihoterapijom se bavi od 2011. g. Pohađala je brojne konferencije i radionice iz transakcijske analize, psihodrame, art terapije i drugih psihoterapijskih pravaca. Petra je udana, ima troje djece. Uživa u prirodi, šetnjama šumom, radu i uživanju po vrtu i putovanjima.Gdje smo?

Grupna psihoterapija se održava u centru Budi svoj, Bauerova 19, Zagreb.